onsdag den 19. februar 2014

Hvis mirakelvitamin, så økologisk lever ... med kaffe.


Når jeg bestiller kød fra Mineslund.dk, sørger jeg altid at få en ordentlig omgang lever med i ordren. De har økolever fra svin, kalve, lam, ungokser og kylling, og det er er sjovt at købe lidt af hvert. Her er en halv pakke ungokselever - ca. 250 gram - som er stegt nænsomt på panden i smør og serveret med løg sauteret i svinefedt og en halv avocado. Leverportionen koster en sølle 20'er!

Og hvorfor kaffe, spørger du? Lever er fuld af vitaminer - fx 'mirakelvitaminet' K2*, der  - og mineraler, især meget jern.  Vildt meget jern har man ikke brug for som mand , og kaffen hjælper med at binde noget af jernet, som fx denne undersøgelse viser:

Inhibition of food iron absorption by coffee

Du kan drikke kaffen op til en time efter måltidet og stadig nå at hindre noget af jernet i at blive optaget. Er du kvinde, så glem det med kaffen. Du har nemlig højst sandsynlig brug for jernet. Pas på med at tage en kop te i stedet. Som undersøgelsen viser, så binder te endnu mere jern end kaffe.

*Læs Jan Petersens fascinerende artikel om K2 på Move2Peak.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar